Менеджмент волонтерських програм

5-6 грудня в Запоріжжі ГО “Добра воля” та ресурсний центр “Гурт” організовували тренінг “ Ефективний менеджент волонтерських програм”. Захід не був базовим і адресувався організаціям, що вже мають досвід роботи з волонтерами. 

Подія зібрала 14 учасників - представників громадського сектору із Запоріжжя, Дніпопетровської області. Я представляла нашу громадську організацію “Спілкування без кордонів” та була із Харкова одна. 


За два роки цей тренінг проводиться вже чи не в десяте. Тематичні блоки, практичні та теоретичні завдання перевершили мої сподівання та висвітлили багато корисних моментів для нашої роботи. До речі, окрім тренінгу, з даної теми в “Гурта” є посібник, що можна придбати в за символічні кошти та он-лайн тулкіт, який викладений у вільному доступі на сайті. Тренерував Богдан Маслич, виконавчий директор “Гурта” - людина з неабияким досвідом роботи в третьому секторі. 

Тренінг складався із тематичних блоків:
  1. Основні поняття волонтерського менеджменту.
  2. Структура волонтерської програми.
  3. Оцінки ефективності волонтерської програми.
  4. Підготовка організації до запровадження волонтерської програми. 
Також, було багато практичної роботи над конкретними проблемами, з якими стикаються менеджери волонтерських програм. Ми ґрунтовно опрацювали мету, доцільність та ризики волонтерських програм; проаналізували волонтерську програму “Гурта” за 2013 р. та створили портрет ідеального менеджера волонтерського проекту; обговорили деякі юридичні аспекти волонтерської діяльності та відповідальності менеджера та організації, що співпрацюють із волонтерами. 


Загалом тренінг пройшов дуже продуктивно, у дружній атмосфері та мав купу несподіваних бонусів саме для нашої роботи, як-от: одне із практичних завдань групи, в якій я працювала, було спрямоване на прорахунок ризиків та їх ймовірності у проекті, надзвичайно схожому на наші волонтерські табори, що дало мені змогу працювати не з абстрактною історією, а проаналізувати наш свіжий досвід.

Автор - Наталка Трофімова

Дописати коментар